benvdleur-optiek-heeze-hfd-optometristinfo

Optometrie informatie

De optometristen van Ben van de Leur Optiek in Heeze voeren uitgebreide diagnostiek uit in de eerste lijn gezondheidszorg. Dit kan zonder verwijzing of op verwijzing van uw huisarts. Indien oogheelkundige zorg gewenst is, verwijzen wij u gericht door naar een gespecialiseerde oogarts zodat er direct adequate zorg verleend wordt. Deze werkwijze voorkomt onnodige en dure verwijzingen en staat daarnaast voor efficiënt en doelgericht werken in de gezondheidszorg.

Optometrie

Optometrie is een paramedische beroepsgroep in de gezondheidszorg met als specialisatie oogzorg. Een optometrist houdt zich bezig met vergaande diagnostiek binnen de oogheelkunde en is daarmee een eerste portaal voor alle oogproblematieken. Een optometrist is daarnaast in staat oogproblemen te monitoren en deels te behandelen. Samenwerking met huisartsen, medisch specialisten en oogartsen is vanzelfsprekend.

Onderzoeken

De onderzoeken die een optometrist uitvoert zijn voornamelijk diagnostisch. Alle aspecten van het oog en het zien kunnen worden onderzocht d.m.v. oogmeettechnieken, observatie en beeldvormende diagnostiek. Afhankelijk van de aard van de klacht worden verschillende metingen aan de ogen verricht om tot een diagnose te komen. Samenwerking met diagnostische centra zijn ook mogelijk (screening bij diabetes mellitis of andere lichamelijke aandoeningen zoals reuma of medicijngebruik).

Orthoptie

Orthoptie is tevens een paramedische beroepsgroep in de oogzorg. In tegenstelling tot een optometrist is een orthoptist gespecialiseerd in de samenwerkingsproblematiek tussen de ogen en bijv. een lui oog. De orthoptist is in veel gevallen in staat om middels therapie en/of behandeling deze problemen op te lossen. Cliënten in de orthoptie zijn veelal van jonge leeftijd of van oudere leeftijd bij verworven dubbelbeelden. Daarnaast kan de orthoptist een aanvulling betekenen bij neurologische afwijkingen (samenwerking met specialisten op het gebied van neurologie).

Behandelingen

Indien blijkt dat er oogheelkunde behandeling nodig is wordt verwezen naar de oogarts of huisarts. Beperkt kunnen oogklachten ook direct behandeld worden. Een voorbeeld daarvan zijn droge ogen of daaraan gerelateerde klachten. Voor meer informatie bent u van harte welkom bij ons in de winkel.

Kom langs

 


Top